top of page

Lackskydd, -försegling eller -konservering, vad hände med vaxet?


Keramiska lackskydd slog sig fort in på marknaden under mitten av 2010-talet

De olika ytskydden är en djungel i bilvårdsbranschen som knappt proffsen kan reda ut.


Låt mig hjälpa till då kärt barn har många namn och många vänder på namnen.

Lackskydd är ofta benämnt på alla typer av ytskydd, detta för att samtliga skyddar lacken, och även om det i sig är rätt ska vi lägga fokus på den egentliga betydelsen av ett lackskydd.


LACKSKYDD

Dagens Lackskydd är ofta polymerbaserade, lite krämigare i konsistens och appliceras väldigt likt vax, de är enkla att lägga, håller 9-12månader i bästa fall och är skonsamma för användaren då de inte innehåller lösningsmedel.

Avsaknaden av lösningsmedel i dessa ytskydd innebär att de inte binder med lacken utan lägger sig som ett tunt lager plast ovanpå lacken istället för att bli ett med klarlacken, mer om detta längre fram.


LACKFÖRSEGLING

Här börjar det lite invecklat och svårt att förklara då lackförseglingarna är lika olika som de är många, men det de har gemensamt är att de alla innehåller någon form av lösningsmedel för att binda med lacken och öka hållbarheten.

Traditionell Lackförsegling på Polymerbas

Detta är behandlingarna som de stora och välkända kedjorna använt i åratal, du har säkert någon i ditt närområde.

De polymerbaserade lackförseglingarna binder med lacken och håller traditionellt i ca 18mån (1,5år) innan de ska fyllas på hos en auktoriserad firma då plastlagret som polymererna bildar slitits ut, till en extra kostnad vid varje tillfälle.

Keramiska lackskydd

De keramiska lackskydden, med en lägre koncentration av SiO2 är fantastiskt vattenavvisande och ofta lätta att lägga då många gånger är spraybara och inte binder med lacken pga avsaknad av lösningsmedel, detta med en hållbarhet på 9-12månader.



Keramiska lackförseglingar

Bergkristall (SiO2) hårt, klart och blankt

De keramiska lackförseglingarna, som är baserade på Kiseldioxid ((SiO2) samma sammansättning som Bergkristall) binder precis som de polymerbaserade sig med lacken och tack vare sin hårdhet har de en längre hållbarhet, högre reptålighet och ovanpå detta lämnar de en riktigt djup glans. Keramiska förseglingar finns i olika hög SiO2 koncentration och går att lägga i flera lager för ökad hållbarhet och glans, ofta 2~6/7år utan krav på påfyllning, återbesök eller speciella underhållsprodukter. Valet för dig som vill slipp tänka på att underhålla skyddet. En högre engångskostnad men utan avgifter för extra påfyllningar eller specialtvättar.


Lackkonservering

Lackkonservering, hur skiljer den sig från lackskydd och lackförsegling? Sanningen är den att konservering innebär att bevara och båda kategorierna gör just det, bevarar eller i detta fallet konserverar lacken med olika förutsättningar, längre hållbarhet, kortare hållbarhet, med och utan påfyllning osv. Lackkonservering är helt enkelt ett marknadsföringsbegrepp som täcker in de flesta behandlingar och du bör Alltid ifrågasätta vad för produkt som används innan du bestämmer dig.

6års hållbarhet eller kanske t.o.m. livstids hållbarhet, vad innebär det? Vad behöver du leva upp till för att behålla garantin? Tillkommer det fler utgifter under perioden? Behöver du köpa på dig speciella märkesberoende produkter? Frågor som hjälper dig att urskilja vad du faktiskt får för behandling.


Vaxet, vad hände egentligen?

Vaxet lever fortfarande kvar, inte längre som det långsiktiga skydd det en gång var utan som en underhållsprodukt, en entusiastprodukt, för sin djupa glans skull eller som ett tillfälligt skydd, lite i skuggan av de övriga skydden. Carnaubavaxet var känt för sin hårda yta som höll länge och gav en bra glans, ett vax som utvinns ur palmträdens blad. I takt med att utvecklingen går framåt kommer nya vaxer och med hänsyn till bristen på pollinatörer i Europa har fler fått upp ögonen för bivaxets egenskaper som är väldigt likt carnaubavaxets egenskaper och som samtidigt bidrar till att fler biodlare i Europa kan ge olika bisorter en ny chans till överlevnad.

Gillar du att själv vaxa bilen? Gör bina en tjänst och välj bivax från Europa!


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Sommartider

Commentaires


bottom of page